BENİM MEMLEKETİMİN TANITIMI

Köyün Genel Durumu : Denizli ili Kale ilçesine bağlı Kurbalık Köyü 543 hane 1753 nufusa sahiptir.Köyümüzün Kale’ ye ulaşım yolu asfalt olup 21 km’dir. İlimize uzaklığı ise 91 km’dir.Köyümüzün başlıca geçim kaynağı tütüncülük olmakla birlikte son yıllarda az da olsa büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Köyümüzde okul çağına gelen çocukların tümü okula gelmektedir.
Okulun Tarihçesi : Köyümüzde ilk defa eğitim öğretime 1951 yılında köy odasında başlanılmıştır.1952 tarihinde 2 derslik 1 lojmanlı okul inşaatına başlanmış olup,1953 tarihinde eğitim öğretime burada başlanılmıştır. 1990 yılında aynı arsa içinde 3 derslikli ek bina yapılmış ama öğrenci sayısının hızla artması nedeniyle 1996 yılında 2 derslikli 1 ek bina daha yapılmıştır. 1952 tarihinde 2 sınıf 1 lojman olarak yapılan binanın yerine yapılan Eğitim öğretimin büyük kısmının yapıldığı şu anki 11 derslikli binamız 02.11.2001 tarihinde o zamanın Denizli Valisi Yusuf Ziya GÖKSU tarafından hizmete açılmıştır.
Köyün Tarihi Durumu : Köyün kuruluşu hakkında kesin bir bilgi yoktur.Yalnız mezar taşında rastlanan bir bilgiye göre 1259 tarihine rastlamaktadır. Bir araştırma sonucu 1359 yılında kurulduğu belirlenmiştir. Toroslar’dan gelen “SARI KEÇELİLER” lakabıyla anılan üç yörük ailesinin çadırıyla kurulduğu yörük yaşamından yerleşik yaşama geçildiği rivayet edilmektedir.
Köyün Adı : Köye yerleşen yörükler dere kenarı su başlarına gül ve bağ fidanları dikmiş zamanla her yer gül ve bağ bahçesi olmuştur. Köye bu görünümünden dolayı GÜLBAĞLIK denilmiştir.Daha sonra kuraklık ve hastalık nedeniyle gül bahçeleri kurumaya başlamış bu nedenle köyün adı KURUBAĞLIK olmuştur.Söyleyiş ve şive bozuklukları nedeniyle günümüzde KURBAĞLIK haline gelmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder